Pláže a termálne kúpele

Dôležitá oblasť každého prímorského letoviska sú pláže a návštevníci ostrova Ischia vyhľadávajú blahodárne účinky termálnych prameňov, preto túto tému môžeme rozšíriť na pláže a termálne kúpele. Ischia, ako ostrov, ktorý vznikol vďaka vulkanickej činnosti, sa tomuto faktu môže poďakovať aj za prítomnosť viac ako stovke horúcich a termálnych prameňov a fumarol (horúce pary), ktorý umožnil vznik mnohých termálnych kúpeľov, kam si chodia ľudia z celého sveta liečiť reumu, artritídu, artrózu, poruchy metabolizmu, neurologické, ortopedické, gynekologické i kožné problémy. Termálne bazény dokonca nechýbajú v žiadnom hoteli na ostrove, pričom mnohé hoteli dokonca disponujú vlastným termálnym prameňom – dá sa povedať, že boli vybudované na prameňoch.

Medzi tie najznámejšie a najvyhľadávanejšie kúpele patria: Poseidonové záhrady – najväčší park ležiaci pri pláži Citara v meste Forio tvorí 20 termálnych bazénov s teplotou vody od 28°C do 40°C. Úspešne sa tu lieči artróza, reumatizmus, gynekologické problémy, dýchacie problémy, dermatologické ochorenia, dna, ischias. Na pláži San Montano (záliv medzi Lacco Amenom a Foriom) sa nachádza termálny park Negombo s 12 termálnymi bazénmi alebo bazénmi s morskou vodou. Malý vláčik („zubačka“) medzi obcami Casamicciola a Ischia Vás privezie priamo do termálneho parku Castiglione, kde sa nachádza 10 bazénov, z ktorých 8 má termálnu vodu o teplote 30°C až 40°C. Asi najviac termálnych bazénov sa nachádza v mestečku St. Angelo, kde možno nájsť Afroditine a Apollónové záhrady kde je k dispozícii 12 bazénov o teplote od 18°C do 24°C, z ktorých je jeden krytý z hydromasážou, jeden olympijský a jeden detský a Tropical park s 9 bazénmi o rôznej teplote. A v neposlednej rade neďaleko pláži St. Anna a Carta Romana v obci Ischia sa nachádza malý Eden park s niekoľkými bazénmi a krásnym výhľadom na Aragónsky hrad.

A aj keď ostrovu dominujú skaly, tak na Ischii možno nájsť aj veľa krásnych pláži – či už kamenistých, skalnatých alebo piesočnatých, pričom všetky sú sopečného pôvodu a preto netreba čakať pláže s klasickým pieskom, ale treba počítať s tým, že pláže budú mať šedý až čierny nádych.

Obec Ischia má spolu 5 piesočnatých pláži – Cartaromana s horúcimi prameňmi východne od hradu, St. Anna so skalnatými výbežkami, Rybárska pláž západne od hradu, Anglická pláž so skalami západne od prístavu a Il Lido medzi prístavom a časťou Ischia Ponte.

Obec Casamicciola Terme má piesočnatú pláž so skalami a teplými prameňmi Bagnitello smerom k obci Ischia a blízko prístavu piesočnatú pláž Marina. Medzi Casamicciolou a obcou Lacco Ameno sa nachádza niekoľko malých piesočnatých alebo skalnatých pláži, pričom medzi najznámejšie piesočnaté pláže patrí San Montana západne od Lacco Ameno.

V najväčšej obci Forio možno rovnako ako Ischii nájsť 5 pláži – piesočnaté San Francesco a Chiaia medzi centrom a výbežkom Punta Caruso, južne od centra je piesočnatá Cava dell´Isola, v blízkosti výbežku Punta Imperatore s majákom, ktorého svietivosť je vraj až 60 lodných míľ sa nachádza pláž Citara a pri mestečku Panza záliv Sorgeto s termálnymi prameňmi, ktoré vyvierajú priamo do mora.

Obec Serrara Fontana má medzi skalami pred St. Angelom malú piesočnatú pláž Cava Grado a v centre St. Angela asi 100m piesočnatú pláž, ktorá ho spája s výbežkom Punta St. Angelo.

A nakoniec obec Barano sa hrdo hlási k najkrajšej a najdlhšej (2km) piesočnatej až mierne kamienkovej pláži Maronti, v západnej časti s horúcim pieskom, fumarolmi a termálnymi prameňmi, kde ako som už vyššie spomínala, nie je problém nájsť domorodcov, ktorí si tu pečú v piesku kura alebo zemiaky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára